17 februari 2007

Pengar, PASS, piljetter

Vi har pratat löst om här att åka bort allihop över svärmors kommande födelsedag i april, men det ser tyvärr inte ut att bli av. Däremot kanske det bär av med mina nya kollegor till London i mars, eftersom de har för vana att åka utomlands på studiebesök kanske en gång om året. - London i mars vore INTE fel! :) Det var ju där jag själv läste motsvarande SFI när jag var au-pair, och halkade in definitivt på lärarbanan, och med svenska som andraspråk i min kombination. Det är 17 år sedan nu... :oO

Jag satt nyss och surfade runt på kommunhemsidor för att hitta användbar information till mina lektioner på det nya stället (historiska platser i närheten och sånt) och snubblade in på pass-informationssidor.
Jag pratade lite löst men min man här bredvid om det faktum att vissa kvinnliga elever jag har haft har haft sina barn inskrivna i makens pass, och alltså inte har varit vana vid att man helst ska åka hela familjen till passexpeditionen, alternativt ha ett bevittnat intyg från föräldern som inte är närvarande, om nu barnen behöver ett pass. (- Och så lärde jag mig att det finns något som heter nationellt ID-kort! Visst går det bättre ner i plånboken, men eftersom det bara funkar inom Schengen, så undrar jag om det verkligen är något att ha om man ändå har körkort - lika bra att skaffa pass igen sen, de båda kostar ju lika mycket ändå.)

Insåg också att eftersom dotterns pass går ut nu snart och sonen är passlös (har bara satt fötterna på Åland utanför den svenska gränsen), så blir det två pass som ska tillverkas för 800:- att räkna med, utöver resans andra kostnader - om man nu skulle åka hela familjen någonstans.
Googlade lite efter det där med barn inskrivna i pappans pass, och hittade den här bloggningen: http://merit.blogg.se/210106234552_stora_problem_fr_saudiska_kvinno.html

Det är en annan syn på familjen och individens rättigheter på andra håll i världen ibland... Sedan att vår dotter har en fullkomligt hopplös passbild från 2001, där fotografen frenetiskt försökte fokusera på hennes öronform snarare än hennes... tja, ögon, tex; är ju lite kul i sammanhanget! Men ett eget pass har hon!

För övrigt börjar jag komma upp till ytan efter en tvåveckorsförkylning med illamående och yrsel, som klarats av på nya jobbet, där det går kalas med nya klassen. Man har inte roligare än man gör sig. ;)
Och så anser jag att After Eight med smak av Irish Cream är en halvtaskig kombo, sådär på lördagkvällen... ;)

Lev väl!

1 kommentar:

Kristina sa...

Hej!
Kul att höra att allt är väl. Måste också säga att den nya bilden är otroligt fin, helt ljuvlig vinterbild. Skicka in den till en tävling!