21 juli 2007

Gamla och något nyare Uppsala

...har vi ägnat oss åt de senaste dagarna. Mårten och jag tog en fullkomligt barn- och gnällfri promenad bort till Gamla Uppsala, inspekterade högarna och tog en sväng in i museibutiken (kom ihåg: sonen behöver kolla om medeltidskläderna fortfarande passar) och in på Odinsvaddetnuheter för en dricka, innan vi travade tillbaka.

Jag hade en kollega en gång, som hade ett flertal barn i alla åldrar från 18 år och neråt. Hon och hennes man brukade ta en kvällspromenad varje kväll, för att få lite egen tid ihop. Jag tror det var effektivt, för det resulterade i ytterligare en bebis ett år senare. :)

Dagen därpå utnämnde vi till baddag. Visst blåste det, och var stormolnigt, men nog störtade dottern i skogssjön i alla fall, och körde vassfäktning med lillebrorsan, som annars hade "jag vill åka hem nu"-automaten ilagd, pga det blåsiga vädret. Vi packade in honom i ett filtpaket sådär lite lagom pedagogiskt, och det hjälpte.

Och idag har vi tittat på botaniska trädgårdens nyare del inne i Uppsala. Tyvärr var vi för sent ute för att se barockträdgården i all sin prakt. Där har de pioner och riddarsporrar som inte går av för hackor! Men den nya delen var också fin! Födelsedagsfika i förskott för morfaren på café Victoria, och sedan iväg till domkyrkan.
Mormodern hade koll på att Linnés grav därinne var pyntad i år, och att skattkammaren skulle vara intressant. Ett tips till skattkammaren uppe i det sparsamt belysta tornet är, att ta med sig flera ficklampor än de två som vi fick låna på sex personer. När två av de sex är ficklande barn, så är det inte helt lätt att lista ut under vilket århundrade biskopsskrudarna är tillverkade, och vilken kung som fått vilket svärd norpat från sin grav. Men det gick bra i alla fall, trots en total frånvaro av Pelle Svanslös kompis Gammel-Maja uppe i tornet.

Väl nere i kyrkan igen, var ett bröllop precis över, så vi gick in och tittade på Gustav Vasas grav (googlade fram i efterhand att han är begravd med fru ett och två i samma grav, dock ej den tredje, som överlevde honom med 61 år. Så går det när man gifter sig med sin frus 40 år yngre systerdotter... Hon ska iofs ligga i samma gravkor.)
Vi försökte förklara lite av det där för nyfikna utrikiska turister också.

Efter att dottern hört om att en galen kung vid namn Erik dödat ägarna till till tre kläduppsättingar uppe i tornet (Sturemorden), kände vi att det var en bra balans att visa upp Erik den heliges relikskrin också.

Inga kommentarer: