27 januari 2009

Prisa Gud för skatteåterbäringen!


Första riktiga föräldrapenningen för en hel månad trillade in idag.
Host!
Hade glömt att man bara får ut hälften av vad man får ut när man jobbar, om man tar fem dagar i veckan. Har iofs en liten buffert, och skulle se hur mycket det blev när vi gjorde så nu igen.
Får se om man tycker det är lajbans att gå back, eller om man justerar lite efterhand...

25 januari 2009

Torsken är torsk!

Ville bara säga det! Efter fyra besök på BVC, rådde de oss i fredags att gå till vårdcentralen eftersom de inte ser svamp på bebis - fastän tungan är alldeles vit... Fick träffa en trevlig farbror doktor som förstod både mitt problem och min frustration tillräckligt bra för att inte mecka med mjölkprov, som BVC föreslagit, utan som faktiskt skrev ut ett recept direkt. Och han såg fullkomligt charmerande ut när han demonstrerade på sig själv hur man ska massera in salvan. :)
Tjoho!
Ser fram emot mindre smärtsam amning inom den närmsta veckan!

24 januari 2009

Amningsarmband

...är en himla bra uppfinning när man inte mer än hobbysover lite dygnet runt.

Man flyttar den lilla droppen som sitter fast på vajern med en karbinhake efter vad klockan är när man ammar, och så sätter man armbandet på armen som är närmast tutteriet i fråga.
Himla smart!
Då är det lättare att lista ut om vår trinda, sugpigga tös faktiskt är hungrig igen, eller bara vill umgås sådär som små bebisar gärna gör, med huvudet på mammas bröst.

21 januari 2009

En utmärkelse!



Titta, vilken fin jag har fått av Catten!

Om jag nu ska bolla vidare, då:
Den mammablogg jag läser mest religiöst, är Karin - ketchupmamma. Får jag min dagliga dos av den, är allting lite bättre sen. :)
Annars läser jag väl inte rena mammabloggar, egentligen. Men jag trivs regelbundet hos ME och Weronica, och de är ju mammor! :)

Reglerna för Awarden är enkla. Jag som har mottagit Awarden, lägger upp den på min egen blogg och länkar till bloggen som jag har fått den ifrån. I min tur delar jag den vidare till de Mammabloggar som jag tycker förtjänar den! Lämnar såklart ett meddelande inne hos dem, om att de har fått den!

20 januari 2009

Lite av en upplevelse

...i trebarnsmammavärlden är det att ta sig iväg till en i förväg bestämd tid på vårdcentralen med sina tre barn, varav ett med 40 graders feber, tillfälligt nermedicinerat med Ipren.

En vill inte äta sin lunch först, en annan vill inte ta på sig ytterkläderna förrän tjugonde gången man säger till, och den tredje ska absolut amma en kvart innan vi ska vara där.
Faaast tidigare bebisar har varit kända för att lägga av bajsblöjor innan man ska någonstans, gärna upp på ryggen, så man ska vara tacksam för det lilla.

Bara fem minuter sen till vårdcentralen!
Belönade mig själv efteråt med den första take-away-sushin sedan graviditeten.
Gott, men jag kan svära på att det var godare med sushi som gravid. Eller så berodde det på att jag inte försökte lösa myriader syskonkonflikter samtidigt då, och amma före maten, mitt i maten och efter maten...? ;)

19 januari 2009

Mammasvans


Japp, dags att sätta upp håret i den mammahästsvans som jag sparat ihop till.
Bebis har börjat både mumsa på håret och hålla sig fast i det de sista dagarna, speciellt när hon ligger över axeln, som hon gör nu.
Är ändå rätt nöjd med att ha varit så förutseende att jag inte klippte av rubbet i höstas, när en av de mest irriterande biverkningarna - nej, kanske inte, men ändå - var att jag svettades kopiöst av några mediciner.
Nu har jag bytt till en medicin som kan ha mardrömmar som biverkning.
Haha! Som om man skulle sova tillräckligt djupt för att uppleva det särskilt ofta.
Har inte märkt något av det i alla fall.
Örk! Dags för blöjbyte, känner jag...

17 januari 2009

Tre sjuka barn, tre sjuka barn...

...hej hopp tralalalaaa, tre sjuka barn! Bebissjukan visar sig mest i nysningar, lite snörvel och ett konstant sovande, som vi hoppas håller i sig över natten också. Storasyster fick jag medicinera kl. 6 i morse och sedan regelbundet sedan dess, annars kan hon varken svälja eller andas, säger hon. Brorsan fick samma symptom vid läggdags, han.

Men med en sovande bebis, så hade vi tid att få ut den gamla extrasängen till julgransgrancontainern som kom i torsdags (Jaja, anything brännbart goes!) och monterade upp den nya, smalare, som man inte konstant slår smalbenen i när man går in i vårt sovrum. Så nu kan de nattvandra till vårt sovrum bäst de vill, de små liven! :D
Inget foto, vi saknar sidokläder till sängen.

16 januari 2009

Minus 10

...så då fick lilltjejen bara åka bärsele till och från dagis, resten av dagen fick hon hålla sig hemma. Men solen sken, så vi passade på att ta ett photo shoot på köksbordet! :D

Med andra ord; natten var bättre än tidigare, med sovpass lite då och då, som man skulle kunna jobba på att få längre.
Kvällen tillbringades med familjen ätandes tacos och chips framför "Happy Feet", för att få lite snö till kylan.

När sjutton tänker snön komma?! Barnen vill testa sin nya syskonpulka igen!

15 januari 2009

Störtjobbigt med promenader


Eller?!

Mamsen försöker komma i trim i iskylan. Fick med mig sonen från dagis genom att locka med glassinköp. Kan det vara klokt i huvet, det?! ;)
Efter en promenad i isvindarna bytte han fokus, och nappade till sig en Mars från hyllan istället, som han broderligt delade med storasyster när hon kom hem från fritids. Den här lilla sömnfiluren bara bidar sin tid tills i natt igen, hon...

Städar ut julen...

...med en bild av några nypon som jag hittade på en promenad i Uppsala på annandagen. :)

14 januari 2009

Torskjakt

...är jag ute på: Som alltid, så trillar jag och bebis dit på (minst) en omgång torsk, som ilar och skär i boobisarna och gör att jag vill hoppa ur skinnet när jag ammar. Och ammar gör jag ganska ofta nu. Och det underlättar inte att få barn precis innan alla högtiderna, eftersom man inte riktigt springer runt och luftar sig hemma hos folk, eller när folk hälsar på hemma, nej...

Tänkte alltså glad i hågen att BVC även denna gång var räddningen.
Första gången fick vi inte träffa vår sköterska, utan ta en dubbelbokning hos en annan, som inte rörde en min när jag ville ha hjälp, utan bara höll med om att jo, bikarbonat är bra att pensla med i någon vecka först, och det ska man börja med. Jaha, ja.
Det hade jag gjort tills nästa gång då vi träffade vår egen sköterska två veckor senare.
Men BVC ville inte göra något åt det, eftersom Alva inte öppnar munnen mer än en kvadratcentimeter, så man kan inte inspektera kinderna.
BVC-sköterskan hänvisade till distriktssköterskan.

Jag frågade alltså där, när jag tog blodtrycket idag.
Efter mycket bläddrande i deras mappar konstaterade distriktssköterskan att hon nog inte har befogenheter att skriva ut medicin som berör en så liten.
Nähe.

Ringde upp BVC:s telefonsvarare, och berättade läget, och bad om en läkartid där istället innan den ordinarie om en månad och där ligger ärendet nu.
Jäkla hopplöst då!

Förr brukade de pensla med lila, skriva ut Mycostatin, och sedan var det klart på ett par dagar. Nu har jag dragits med eländet i kanske tre veckor, och det är INTE KUL.
Basta.

Är det någon som är bortskämd med BVC:er som faktiskt behandlar torsk?
Hälsa så gott ifrån mig i så fall!

13 januari 2009

Da-torn fun-kar, fio, lio, lio, lej...

...da-torn fun-kar, fio, lio, lej!" uttryckte sonen sin glädje efter efter strömavbrott vi hade här i fredags i en halvtimme eller så.
- Någon som tror att han har fått spela för mycket sedan mamma blev sjukskriven och sen lillasyster föddes?! ;)
Idag, första dagen tillbaka på dagis, hade han fått berätta om sitt lov. Han hade lekt med sin bästis (jodå, på ett kalas och dessutom hembjuden hit en dag), och spelat Spore med bästisen (dvs vår kille visade mest hur man gör, medan kompisen mest såg på, om än entusiastiskt.) Punkt.
Vet väl inte riktigt om det är de händelser som imponerat mest på mig under julhelgen, men den stackarn har nog varit lite lappsjuk. Vi har varit försiktiga med att dra hem virus till lillasyster.



När strömavbrottet slog till i fredags, strax innan middagstid, satt han mycket riktigt och spelade Spore.
Jag och barnen var hemma, det var nermörkt ute, och det är tur att jag envisas med att ha blockljusgrupper lite varstans i huset, och en kammarljusstake eller-vad-de-nu-heter, just för strömavbrottens skull.
Inte för att vi får dem särskilt ofta, såhär i de södra förorterna, men ändå. Storasyster fattade galoppen direkt när allt slocknade (44 000 hushåll kring där vi bor, tydligen.) Man kunde bara se den upplysta slalombacken tvärsöver sjön, i en annan kommun.
Storasyster tog fram sitt Mixmax-spel som hon fått i julklapp, och snart satt båda barnen och bytte hattar och kroppsdelar med varandra i stearinljusskenet.



Bebis tvärsov, som alltid på dagtid... På dagen en månad gammal.

07 januari 2009

Det här blir väl lite enkelspårigt, men...

Vilka skulle dina svar bli?

*****************************************************

Vad gjorde du 2008 som du aldrig gjort förut?
Hmm...Arbetade med att sätta ihop ett internetläromedel.

Håller du dina nyårslöften och ska du ge ett för 2009?
Har föresatser vissa år. Inte i år, dock.

Fick någon i din närhet barn?
Hehe... Jodå.

Dog någon i din närhet?
Nej.

Vilka länder besökte du?
England och Turkiet.

Vad skulle du vilja ha 2009 som du saknade 2008?
Tid och hälsa till utflykter med familjen.

Vilket datum från 2008 kommer du minnas, och varför?
9 december, eftersom bebis föddes då.

Vad var det största du åstadkom?
Samma där, en så gott som fullgången bebis.

Vad var ditt största misslyckande?
Att inte hinna klart med mitt jobbprojekt innan jag blev sjukskriven.

Vems beteende förtjänade att firas?
Mångas.

Vems beteende gjorde dig ledsen eller arg?
Vet inte.

Var tog det mesta av dina pengar vägen?
Till semestern, kanske?

Vad gjorde dig jätte-, jätte-, jätteexhalterad?
Den snabba förlossningen!

Vilken låt kommer alltid att påminna dig om 2008?
Jason Mraz med "I'm yours".

Bästa filmer 2008?
Wall-E, av de jag har sett.

Vad önskar du att du hade gjort mer av?
Gjort roliga saker med de stora barnen.

Vad önskar du att du hade gjort mindre av?
Oroat mig för att jobbet inte skulle bli klart innan graviditeten gick åt pepparn.

Favorit-TV-program?
Har mest spelat in "Design:Simon och Thomas" och "På spåret", vad jag minns.

Vilken var den bästa boken du läste?
Läste igenom alla Michael Connellys böcker när jag var tvungen att ligga och vila under hösten, så det är de som har fastnat.

Vad gjorde du på din födelsedag?
Verkligen inget särskilt alls. Var så trött efter alla andras födelsedagar, och så medicinbiverkningarna. Firade den faktiskt aldrig alls, för första gången, och det är verkligen inte jag.

Hur skulle du beskriva din stil 2008?
Trött, yr och gravid.

Hur höll du dig ifrån att bli galen?
Utvecklade ganska bra tålamod under de tidigare graviditeterna, och visste att det var sista gången jag inte fick göra någonting på ett halvår. Och så hade jag ju min ankomstgrupp, Facebook och FlickR, som jag satt en del med, när jag orkade.

Vem saknar du?
Flera.

Vem var den bästa nya personen du träffade?
Hade himla trevligt med de människor jag samarbetade med under läromedelsprojektet.

Berätta om en värdefull läxa du lärde dig 2008:
Igen: att det man gör på jobbet inte koms ihåg av någon om hundra år, medan familjen är viktigast.

Lärde du dig något nytt under 2008?
Säkert något varje dag.

04 januari 2009

Lillasyster har fått ett namn!


"JAG kommer ihåg det och tycker inte OM det", muttrade storasyster när vi annonserade det definitivt på nyårsdagen, "medan ERIK GILLAR det men kan inte komma IHÅG det!"
Nu har hon i alla fall accepterat det, och barnen fick ringa varsin uppsättning av släktingar och berätta det:
Hon får heta ALVA som tilltalsnamn. Storasyster gick under första neotiden under "Alvöra snedöga trindkind", och den här tjejen får föra det vidare, lik som hon är!

Nu ligger ju Alva 7:a på topplistan, men det är ju ändå inte lika poppis som Erik var när vi valde det, som ändå bara träffat en jämnårig med samma namn (härute i de södra förorterna...), och tjejnamn har ju större spridning, så vi hoppas att hon slipper ha dubbletter i klasser och grupper.
Sedan vi kanske någon gång flyttar till svenskare trakter, men då har hon kanske redan hunnit få sin egen identitet...