26 juli 2007

Inte så pjåkigt! :D

What type of Mommy are you?

Super Ma Ma
Super Ma Ma
You have everything down pat. You can do anything, fix any situation. You most likely have more than one child, ages ranging from 0-5.
How do you compare?
Take this test! | Tests from Testriffic

21 juli 2007

Gamla och något nyare Uppsala

...har vi ägnat oss åt de senaste dagarna. Mårten och jag tog en fullkomligt barn- och gnällfri promenad bort till Gamla Uppsala, inspekterade högarna och tog en sväng in i museibutiken (kom ihåg: sonen behöver kolla om medeltidskläderna fortfarande passar) och in på Odinsvaddetnuheter för en dricka, innan vi travade tillbaka.

Jag hade en kollega en gång, som hade ett flertal barn i alla åldrar från 18 år och neråt. Hon och hennes man brukade ta en kvällspromenad varje kväll, för att få lite egen tid ihop. Jag tror det var effektivt, för det resulterade i ytterligare en bebis ett år senare. :)

Dagen därpå utnämnde vi till baddag. Visst blåste det, och var stormolnigt, men nog störtade dottern i skogssjön i alla fall, och körde vassfäktning med lillebrorsan, som annars hade "jag vill åka hem nu"-automaten ilagd, pga det blåsiga vädret. Vi packade in honom i ett filtpaket sådär lite lagom pedagogiskt, och det hjälpte.

Och idag har vi tittat på botaniska trädgårdens nyare del inne i Uppsala. Tyvärr var vi för sent ute för att se barockträdgården i all sin prakt. Där har de pioner och riddarsporrar som inte går av för hackor! Men den nya delen var också fin! Födelsedagsfika i förskott för morfaren på café Victoria, och sedan iväg till domkyrkan.
Mormodern hade koll på att Linnés grav därinne var pyntad i år, och att skattkammaren skulle vara intressant. Ett tips till skattkammaren uppe i det sparsamt belysta tornet är, att ta med sig flera ficklampor än de två som vi fick låna på sex personer. När två av de sex är ficklande barn, så är det inte helt lätt att lista ut under vilket århundrade biskopsskrudarna är tillverkade, och vilken kung som fått vilket svärd norpat från sin grav. Men det gick bra i alla fall, trots en total frånvaro av Pelle Svanslös kompis Gammel-Maja uppe i tornet.

Väl nere i kyrkan igen, var ett bröllop precis över, så vi gick in och tittade på Gustav Vasas grav (googlade fram i efterhand att han är begravd med fru ett och två i samma grav, dock ej den tredje, som överlevde honom med 61 år. Så går det när man gifter sig med sin frus 40 år yngre systerdotter... Hon ska iofs ligga i samma gravkor.)
Vi försökte förklara lite av det där för nyfikna utrikiska turister också.

Efter att dottern hört om att en galen kung vid namn Erik dödat ägarna till till tre kläduppsättingar uppe i tornet (Sturemorden), kände vi att det var en bra balans att visa upp Erik den heliges relikskrin också.

19 juli 2007

Har dumpit ner i civilisationen igen....

...efter landsvistelse. Tränar dottern på skillnaden mellan landsbygd och lantställe. Ibland, eller jaa, ganska ofta är det ingen skillnad på jobb och fritid. :)
Inga bilder än, men det kommer.

I korthet kan rapporteras att dottern är som en fisk i vattnet - fiskar befinner sig ju en dryg meter under ytan och sprattlar, inte sant? :)
Sonen ogillar fortsatt stormbyar, och har blivit en hejare på "skejtbård-vi".

Har själv läst damtidningar i regnvädret tills jag lärt mig att mygg motas bra med lavendel (bara ett myggbett på lilla myggallergiskan hittills), och att våra nya polare på hemmaplan, mördarsniglarna, nog inte nöjer sig med mindre än ölbar och äckliga växter. De nya är alldeles för mumsiga. De äckliga små rackarna älskar salvia och Million bells, kan rapporteras. Har visserligen köpt en snigelkäpp att hugga ner slemmisarna i jorden med, men det funkar bara i rabatterna, inte på vår gräsmatta, inte. Gammal verandabyggarbetsplats det, och inte särskilt lucker... Ny stor brevlåda är inköpt, som vi hoppas ska palla all semesterpost.

Sisådär ja, ett livstecken! :)

06 juli 2007

Semestern har börjat!



Sista veckan på jobbet innan semestern var jag på jakt efter skor till brudnäbbarna ->


...och hittade samtidigt min nya favorit inom matlagning: en elgrill!
Fick definitivt nog av att grilla med kol, när vi råkade ut för en åskby med stormvindar här på verandan, som fick sonen att bli paniskt rädd för vind... :(
Så nu grillar jag brandsäkert och snabbt på altanbordet istället! :D


Vi tjuvstartade sommaren under värmeböljorna genom att sticka till mitt gamla barndomsställe Personnebadet efter jobbet/dagis, och eftersom dottern gått i simskola i vår, så ska vi försöka hålla henne igång så mycket som möjligt.

Det lär inte bli något problem - SOM hon tjatar om att få gå och bada! Helst i simhallen, i och för sig, som hon är van. Sonen gillar också vatten, men där är det fortfarande lite mer försiktiga takter. Han doppar inte huvudet eller så, men att plumsa runt i syrrans stora simfötter är ju kul... :D


Vi hoppas också på att fylla på i rabatten som vi skapade i höstas. Här är dotterns senaste bidrag till sitt hörn av trädgården - en ROSA pion, såklart! ;) Tyvärr vet jag inte vilken sort det är. Vi köpte den på Zetas, som hade tre likadana exemplar som alla blommade, men ingen hade lapp på sig. Inte heller visste den personal som var där just då. Vet nån, så berätta gärna!


Ska avsluta för idag med att erkänna att jag helst enkelt precis har tömt mobiltelefonen på bilder, och att jag hoppas kunna lägga upp lite bilder från midsommar, London och så vidare NÅN gång snart.
Så länge så kommer det här lite bilder från när vi var ner till stranden här nedanför, efter middagen ikväll. Kvällssol, och några dagiskompisar också som ramlade ner samtidigt - sommarlycka för små barn! Och bryningsstrosande föräldrar också, för den delen. Vi fick också konstaterat att crocskopior mycket riktigt flyter riktigt bra, som det sägs. :) Eftersom resten av familjen har dem, och det verkade otroligt mycket skönare att gå på stenbotten med dem, så ska jag nog också införskaffa ett par.


02 juli 2007

Små näbbar


...hade vi nöjet att leverera till min kusin Kickis bröllop nu i lördags. De såg ut som bilderna visar, och fastän sonen inte riktigt vågade gå själv uppför och nerför gången med storasyster och syssling, så gick det riktigt bra! Dottern dansade till elva på kvällen, då vi fick syn på klockan, och då gjorde vi min brors familj sällskap till hotellet vid järnvägen.

Har insett än mer att det inte är balett vår dotter skulle trivas bäst med - har anmält intresse för danslek/minishowdans till hösten, och i lördags var det alltmänt hopp och tos i lindy hop-takt som låg henne varmare om hjärtat än något annat.