25 april 2007

Försök till soffbloggeri om Skansen och läreri

...där jag har suttit och renskrivit lite anteckningar från ett möte idag.
Jag älskar fortfarande min bärbara dator, som jag unnade mig när jag var i jobbytartagen. Numera försöker jag ta med den överallt (12 tum tar ju inte så stor plats) och så har jag allt på ett ställe!
Sedan är det ju inte fullt lika kul att jobbet kör med Windows 98, och att varken USB-kontakter eller trådlöst finns på jobbet.
Men idag satt jag med i ett lokalplaneringsmöte och fick klartecken till att kolla upp om vi kan skaffa trådlöst, beroende på om vår IT-service OK:ar det. Det kan inte vara så svårt att ordna det, tycker jag, och eftersom vi har högutbildade, vuxna människor på skolan, så är det ju flera av eleverna också som skulle ha nytta av det. För det kommer inte att dras in kabel i det som nu är mitt klassrum till hösten heller, som det ser ut nu.
Eftersom vårt kontrakt går ut på byggnaden om två år, och det i morgon kväll tas beslut om hur det blir i framtiden, så vill man inte investera mer än nödvändigt. Det är ju förståeligt, speciellt som vi sitter med Botkyrkas högsta lokalhyra, men samtidigt så gillar jag att undervisa med OH-kanon och med hjälp av internet, så lite frustrerad blir man ju!

Igår var vi på studiebesök på Skansen och hade tur med vädret, först mulet, men efter lunch brände solen igenom, och vi fick en vacker eftermiddag. Fotade lite med mobilen, så jag kanske lägger upp någon bild därifrån framöver. Det var hantverksdag, vilket innebar att stadskvarteret var livligt och öppet nästan överallt, för en gångs skull. Intressant! Våra nyfikna elever frågade utklädda människor, och mig och kollegan, och kollade på djur och det mesta. Jag tror på att man måste skapa ett sammanhang för att man ska förstå och ta till sig en kultur såväl som ett språk.

Vi fortsatte diskussionen idag bl.a. om att svenskar, som i stort sett levde i ett bondesamhälle fram tills för dryga hundra år sedan, inte har den samlade familjen omkring sig, som man är van vid om man kommer från ett samhälle som inte genomgått lika omvälvande förändringar under de senaste generationerna. Jag, som har konversationsstationen, får ibland ynnesten att hamna i utsvävande diskussioner och funderingar, som tar oss långt från startpunkten. Härligt! Det är t ex då man njuter av vad kul man har på jobbet! Idag var vi inne på allt från näverskor till sambolagen, via miljonprogrammet och samhällsstrukturer. Och ibland blir det bara telefonsvenska, men det är ju nyttigt det med. ;)

Efter Skansen igår, hade jag glädjen att kunna strosa från Djurgårdsfärjan vid Slussen, upp mot T-Centralen, för att fika med en gammal kollega. Det börjar bli liv och rörelse längs Västerlånggatan, och när jag kom till slutet av den, kom den vemodigaste musik från torget, där man högtidlighöll minnet av massakern på armenierna i Turkiet. Jag fick ett informationsblad, vilket jag var glad över, eftersom jag haft flera armeniska elever, och undrat lite över bakgrunden till det de har berättat för mig.

Inne på Åhléns City vimlade det av folk vid solglasögonsnurrorna, som det ska vara när det är vår och solen börjar bli väl stark för ens nordögon. Satte mig i solgasset på Sergels torg och väntade, och kunde konstatera att Maria med orgeln verkade ha fått en ersättare, om än med mer avancerade tekniska/religiösa doningar till förstärkare.

Sedan följde en härlig fika utan jacka mot en husvägg på Kungsgatan. Har de sista månaderna flera gånger uttalat mig om att man borde starta egen skola med "best of", dvs. alla de kollegor som man saknar från tidigare jobb. Fast då skulle det vara tvunget att bli någon typ av kollektiv, för någon chefstyp skulle inte vara så kul att vara, tror jag. Jag gillar vad jag gör, och att jag gör nytta, och jag vill inte lägga tid på eventuella konflikter mellan anställda - inte för att det skulle bli några med mina favvosar, eller hur?! :D
Jaja, nu funkar det bra som det är.
Kanske blir det så att jag får ägna mig lite mer åt att fippla med utbildning digitalt framöver, förstod jag idag, och det vore himla kul! Har varit inne lite på det tidigare, alltsedan jag höll i teoretisk datorkunskap för tioåringar varannan vecka någon gång runt 1995, faktiskt, när datorsalarna inte räckte till i grundskolan. ;) Det, ni! Det var en utmaning.

10 april 2007

Det var väl det jag visste...

You Are 45% Normal

While some of your behavior is quite normal...
Other things you do are downright strange
You've got a little of your freak going on
But you mostly keep your weirdness to yourself

03 april 2007